chociaż pochodzę z tego kraju i moje wypady na ukraine trudno nazwać podróżami, ale od 10 lat mieszkam już w polsce i nawet dla siebie zawsze odkrywam coś ciekawego w swoim rodzinnym kraju morze czarne, odessa zacznę od tego że ceny porównywalne do cen nad polskim baltykiem, ale do zwiedzania jest o wiele więcej, i klimat jest cieplejszy i morze czyściejsze.Sama odessa jest pięknym starym miastem z wyjątkowa architekturą, szczególnie polecam opere, z tego co wiem, chyba jest to największa opera w europie wschodniej. Jest też dużo ciekawych starych kamienic i mini pałaców nad samym brzegiem morza. W sezonie (czyli polowa kwietnia do końca listopada ) działa dużo nadmorskich dyskotek chyba z każdym gatunkiem muzyki , gdzie można się fajnie zabawić. Warto też zwiedzić targ zwany 7 kilometrem na obrzeżach odessy, coś podobnego do podwarszawskiego maximusa, ale 4-5 razy większe. Jedna mała ciekawostka, we wszystkie dni oprócz środy i soboty za przymierzenie ubrań handlowcy żądają dopłaty , ale i tak się opłaca, bo ceny są niskie morze czarne krym dużo małych i większych miast które warto zwiedzić ,szczególnie polecam Sewastopol. Do obejrzenia port wojenny i architektura miasta. Drugie miasto które warto odwiedzić to Jalta, typowe miasto zorientowane na turystów,ponekąd można się poczuć jak w egipcie, palny, słonce, plaża ukrainskie karpaty dla tych kto woli góry ceny jak w polsce, ale w mniej zatłoczonych od turystów miejscowościach można odpocząć nawet dużo taniej. Na zimę stoki narciarskie wyposażone najnowszym sprzętem. Na lato piesze wędrówki po szlakach górskich i zwiedzania ruin zamków Jednym z plusów odpoczynku na ukrainie jest to że wszędzie można się dogadać po polsku. Jednym z minusów to że ukraincy są bardzo gościnnym narodem i jeżeli zaprzyjazni cie się z kilkoma ukraincami to przygotuj ci się na to że będą was próbować nakarmić dużą ilośćą ukraińskiego jedzenia i wlać kilka litrów dobrej ukraińskiej wódki
Jeśli chodzi o ukrainę to byłem jedynie w Iwano-Frankowsku (gdzie zresztą się urodziłem i co rok odwiedzam dziadków:) oraz w Jaremczi. No i w pobliskich miejscowościach, typu Bohorodczany:P Nigdy jakoś nie było czasu zeby jechac gdzieś dalej, generalnie tylko Iwan, za to podziwiam to jak się rozwinął w tym mieście rynek - świetnie wygląda, polecam jeśli ktos sie chce wybrac na ukr to koniecznie na rynek do Iwano-Frankowska. Btw chrzczony byłem we Lwowie przez arcybiskupa Mariana Jaworskiego, ale później jakos nie bylo czasu by zwiedzic Lwów mimo ze bardzo bym chciał. Oraz morze - np Krym :)
OOO,Ukraina! Uwielbiam,mój dziadek z Iwana Frankowska,krewni z Kamieniec Podolska(prawda tam nie byłem). Ale Lwów i Kijów górą od Moskwy!!! Uwielbiam podróże,jestem jak wielbłąd przyzwyczajam się do wszystkiego w drodze. Ale na Ukrainie tanie,smaczne jedzenie w wielkich porcjach!!! i fajne laski Aż mi się tęsknie!!!
Ukraina jest piękna.. :) byłam w tamtym roku we Lwowie (warto pojechać na wycieczkę z przewodnikiem), nasz program wyglądał tak: http://www.darrtell.pl/wycieczki-dla-fi ... endwlwowie" target="_blank spędziliśmy tam weekend ale był to piękny weekend.. :)
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości
Możesz zakładać nowe tematy na tym forum Możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum