Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Google "wrzuca" książki do sieci

WysÅ‚any: 09 Wrz 2009, 02:56
 Odpowiedz z cytatem   Raportuj ten post  
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Lip 2009, 12:57
Kasa:
2,416.22

Google Book Search, tak nazywa się nowy projekt zakładający skanowanie i umieszczanie w sieci książek na niespotykaną dotąd skalę. - Czy oznacza to koniec tradycyjnej książki - zastanawia się "Gazeta Wyborcza".

Wydawcy książek są ostatnim bastionem kultury, który opiera się ekspansji internetu - pisze "Gazeta Wyborcza". Gdy ugoda Google'a z amerykańskimi wydawcami wejdzie dziś w życie, książki trafią do internetu na niespotykaną dotąd skalę.

Google przekonuje, że skanowanie i umieszczanie w sieci książek to równy dostęp dla wszystkich i przedłużenie życia tym pozycjom, których już nie wznowiono.

Na razie projekt zakłada możliwość obejrzenia okładki, przeczytania rozdziałów i fragmentów wydawnictwa. Jeśli wydawca wyrazi na to zgodę w sieci będą pojawiać się też całe publikacje. Pierwszy chętny już jest. To francuskie wydawnictwo "Michelin", słynne ze swoich przewodników turystycznych. Koncern wyszedł z założenia, że ludzie nie przestaną kupować papierowej wersji, bo najczęściej korzystają z niej w podróży.

Teza broni się dziś, gdy bezprzewodowy internet nie jest jeszcze powszechnie dostępny, ale za kilka lat może okazać się, że wersja papierowa nie będzie już potrzebna.

WysÅ‚any: 09 Wrz 2009, 20:43
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Lip 2009, 21:56
Kasa:
163.43

Bank:
9,205,003.52

Miejscowość: gdzieś pomiędzy Niemcami, Czechami, Słowacja Ukrainą, Białorusią, Litwą i Ruskimi
ja tam wole wersję tradycyjną, nie lubię e-booków

Temat postu: Re: Google "wrzuca" książki do sieci

WysÅ‚any: 10 Wrz 2009, 23:57
Awatar użytkownika

Dołączenie: 23 Lip 2009, 12:57
Kasa:
2,416.22

agatq masz rację, ja też wolę książki które pachną, maja kartki i okładkę ale czasami dostęp do niektórych książek jest trudny, a dzięki temu projektowi może nareszcie dopadnę książek na które już od dawna poluję i nie mogę nigdzie znaleźć.

WysÅ‚any: 08 Paź 2009, 15:04

Dołączenie: 22 Lip 2009, 12:23
Kasa:
610.48

Miejscowość: Lublin
To w sumie stary pomysł, dziwne ze dopiero teraz to wprowazdaja, myslalam ze to juz jest od dawna:) Ale fajnie, latwiej bedzie dostac ksiazki ^^

WysÅ‚any: 06 Lis 2009, 23:53

Dołączenie: 30 Lip 2009, 22:55
Kasa:
2,911.49

Miejscowość: Centrum
Dla mnie cała sytuacja z ochroną własności intelektualnej wydaje sie kuriozalna .
Pliki sa masowo sciÄ…gane z p2p czy innych platform ,niby autorzy na tym tracÄ… .
Kiedy jednak spojrzymy ile ludzi przychodzi na koncerty , ile kasy dostają wykonawcy za kontrakty reklamowe , występy w programach itp. , nie można powiedzić ze są biedni jak mysz kościelna . Moim zdaniem płyta powinna być dostępna nie odpłatnie ,swoistą reklamą .Jeżeli okaże sie że jest dobra to ludzie zapłacą za koncert i na niego wpadną . Jeżeli okaze sie ze jest poniżej oczewkiwań konsumentów to nie wpadną . Własnie tak powinno to wyglądać . Jest wolny rynek czyli produkt który jest najlepszy będzie generował popyt .

WysÅ‚any: 08 Mar 2010, 03:20

Dołączenie: 08 Mar 2010, 00:56
Kasa:
134.17

Ja tam kilka lat temu korzystałem z cyfrowej biblioteki. Była sama klasyka.

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Możesz zakładać nowe tematy na tym forum
Możesz odpowiadać w tematach na tym forum